System message

A Diótörőt egyszer minden gyereknek hallania kell!

A Diótörőt egyszer minden gyereknek hallania kell!

A Diótörő és Egérkirály meséje 1816-ban, egy német mesegyűjtemény által maradt ránk, E. A. T. Hoffmann tollából. A figura a népi hiedelem szerint a jó szerencse szimbóluma, amely távol tartja az ártó szándékú szellemeket a háztól. Diótörő bábuk már az 1600-as évek óta léteznek, melyeket jelentéstartalmukból fakadóan előszeretettel adtak egymásnak ajándékba az emberek.

Magát a Diótörőt azonban Csajkovszkij 1892-ben bemutatott balettje ismertette meg igazán a nagyvilággal, mely a zeneszerző utolsó balettje és színpadi műve is egyben.

Az ősbemutató hatalmas sikert aratott, de az egyetemes zenetörténet egy legkiemelkedőbb és legközkedveltebb alakja a komponálás során elégedetlen volt a művel. A hangzásvilág színesítésére egy igen különleges billentyűs hangszert, egy cselesztát hozatott, egyenesen Párizsból, így lett teljes a darab. A hatalmas sikert aratott ősbemutató első koreográfiájában egyetlen kivétellel minden egyes szereplőt gyermekek játszottak. Habár maga a történet nem épp karácsonyi, csupán karácsony estéjén játszódik, ennek ellenére mégis, Karácsonykor a világ minden táján előszeretettel játszák ezt a darabot. 

Domján Viktória

A Kodály Filharmonikusok adventi mesesorozata idén decemberben 4 napon keresztül, 11 alkalommal több mint 1300 debreceni és Hajdú-Bihar vármegyei gyermek számára hozta el Csajkovszkij Diótörő-szvitjét a Vojtina Bábszínház Pódiumtermébe. Az ifjúsági és családi mesekoncertek alkalmával fogyatékkal élő és sajátos nevelésű igényű gyerekek számára lehetőséget biztosítottunk  az előadás ingyenes megtekintésére.

A Kodály Filharmonikusokat vezető karmesterük, Kollár Imre vezényelte. A mesés tételek között és alatt a zenekar fuvolaművésze, Domján Viktória kalauzolta végig a gyerekeket Hoffmann csodálatos történetén.

Kollár Imre

"Az, hogy nem társult képi anyag a mi előadásunkhoz, csak még jobban felkeltette a gyerekek figyelmét (...). Éppen ez a generáció, aki hozzászokott ahhoz, hogy mindenhez társul egy kép, mozgókép, ami folyton változik, villódzik, most tátott szájjal figyelte a mesét. Ez volt a cél." - számolt be a koncertekkel kapcsolatos élményeiről Kollár Imre.

A Diótörőt egyszer minden gyereknek hallania kell!
 
 
 
További híreink

Március 8-án a Kodály Kórus egy olyan zenei utazásra invitálja Önöket, amelyben az égi hangok és a földi művészet találkozásának lehetnek tanúi.

 

Feburár 4-én a kórusmuzsika egyedüli képviselőjeként a Kodály Kórus a capella produkciókkal lépett fel a Müpa Budapest Fesztivál Szìnházában.

Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny Debrecenben!

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.