System message

2023-ban 100 éves a Kodály Filharmonikusok!

2023-ban 100 éves a Kodály Filharmonikusok!

Az egy éven át tartó ünnepi hangversenysorozat első koncertjén Artem Yasynskyy ukrán zongoraművész és Alexander Sladkovsky orosz karmester zenélt együtt a Kodály Filharmonikusokkal. Az eseményen ünnepi köszöntőt mondott Papp László, Debrecen város polgármestere. Minderről, valamint a centenáriumát ünneplő együttes további terveiről alább olvashatnak:

 
Egy évszázad és béke a színpadon 

Egyedülálló hangversennyel vette kezdetét a 2023-ban 100 éves Kodály Filharmonikusok egy éven át tartó ünnepi hangversenysorozata

Debrecen zenei életének meghatározó pillanata volt 1923. május 13-a, amikor a város filharmonikus zenekara első önálló koncertjét adta. Az ünnepi évad kezdéseként, a május 26-27-én megtartott Kodály Filharmonikusok 100 produkcióban a zenekar és Somogyi-Tóth Dániel főzeneigazgató fontos üzenetet is elhelyezett: a hangverseny szólistája, Artem Yasynskyy zongoraművész és Alexander Sladkovsky karmester személyében egy ukrán és egy orosz zeneművész állt egyszerre a színpadon, szimbolizálva a művészet erejét. Somogyi-Tóth Dániel a kiváló közös szakmai munka emlékeként Alexander Sladkovsky-nak a Debrecen legendás főzeneigazgatójáról, Rubányi Vilmos elnevezett emlékplakettet adott át, mindkét vendégművésszel pedig további hangversenyeket terveznek.

Papp László, a cívisváros polgármestere köszöntőjében elmondta: a Kodály Filharmonikusok küldetésükkel, teltházas koncertjeikkel tovább viszik a minden magyar számára fontos örökséget, a kodályi missziót, tevékenységükkel Debrecen jó hírét erősítik szerte a nagyvilágban. Mindezek alapján a város következő jelentős kulturális beruházásaként egy új hangversenyterem megépítésének célját fogalmazta meg a közönség számára.

A Kodály Filharmonikusok centenáriumi sorozata Debrecenben és Tatabányán a Carmina Burana koncertshow-val folytatódik. Carl Orff dallamai a világ legismertebb szimfonikus zenéi közé tartoznak, a debreceni Főnix Arénában június 13-án bemutatásra kerülő zenemű összművészeti színpadra állítása pedig hű marad a zeneszerző szelleméhez és középkori tematikájához, mert a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus előadását kortárs mozgásszínházi látványelemek – köztük cirkuszművészeti számok – kísérik. A Carmina Burana-t Tatabányán június 21-én 19 órai kezdettel is bemutatja a zenekar, Debrecenben pedig a Virágkarneváli Hetet nyitó főtéri nagykoncerten, a Klasszikusok Éjszakáján augusztus 16-án lépnek színpadra.

A Kodály Filharmonikusok 2023/24-es évada teljes egészében a zenekar centenáriumának jegyében zajlik majd, a Kodály Filharmonikusok és Kodály Kórus önálló és közös koncertjeinek közreműködői lesznek többek közt Somogyi-Tóth Dániel, Kollár Imre, Bényi Tibor, Kocsis-Holper Zoltán, Grigor Palikarov, Anton Shaburov, Kesselyák Gergely, Peter Szilvay, Káli Gábor, Keller András, Rajna Martin, a szezon vendégegyüttesei pedig a Győri Filharmonikus Zenekar, a Concerto Budapest, a Capella Savaria és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar lesznek. Az ünnepi évad befejezéseként José Cura-t, a "negyedik tenorként" is emlegetett argentin operaénekest láthatja a Kodály Filharmonikusokkal közösen színpadra lépni a közönség. 

Papp László

Papp László, Somogyi-Tóth Dániel

 

Alexander Sladkovsky, Artem Yasynskyy

 

Alexander Sladkovsky

 

 Artem Yasynskyy, Alexander Sladkovsky

 

Papp László, Alexander Sladkovsky, Somogyi-Tóth Dániel

 

Artem Yasynskyy, Papp László, Alexander Sladkovsky, Somogyi-Tóth Dániel

 

Kodály Filharmonikusok

 

 Artem Yasynskyy, Alexander Sladkovsky, Kodály Filharmonikusok

 

Alexander Sladkovsky

 

Alexander Sladkovsky, Somogyi-Tóth Dániel, Kodály Filharmonikusok 

 

Alexander Sladkovsky, Kodály Filharmonikusok 

 

Artem Yasynskyy

 

Alexander Sladkovsky és a Kodály Filharmonikusok

 

 

További híreink

Megjelent a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus 2024/2025-ös évadának részletes műsora!

 

Lapozgassák online, IDE KATTINTVA, vagy szerezzék be a a Klassz Pont jegyirodában, a Kölcsey Központban és a Tourinform Irodában.

 

Bérletvásárlás július 1-től!

Budapest Music Center 4000 négyzetméteres zenei központja ad otthont a Kodály Kórus legújabb kortárs koncertsorozatának.

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.