System message

Smetana: Moldva

Smetana: Moldva

Március 30-án, kedden 19:30-tól a Papageno Facebook-oldalán lesz látható a Kodály Filharmonikusok egy korábbi koncertjének részlete, Káli Gábor vezényletével. 

Smetana: Moldva

Közreműködik: Kodály Filharmonikusok Debrecen

Vezényel: Káli Gábor, a Kodály Filharmonikusok első vendégkarmestere

A cseh nemzeti romantikus mester, Bedrich Smetana hat részből álló Hazám című ciklusának a Moldva a legismertebb darabja. A szimfonikus költemény Prága folyójának – kettős forrásától egészen a fővárosig tartó – útját ábrázolja. Vízi sellők, büszke várak, paloták és romok elevenednek meg, miközben a Moldva vize széles mederben hömpölyög végig a tájon. A hallgató részese lehet a parton zajló eseményeknek is: erdei vadászatnak, parasztlakodalomnak, a tündérek táncának a holdfényben, a Szent János zuhatag fenséges látványának, de megpillanthatja Vysehrad várát is. A változatos epizódokat a megkapóan szép Moldva-dallam foglalja egységbe, melyet egy svéd népdalból kölcsönözött a szerző, amit göteborgi tartózkodása idején, az 1850-es években ismert meg.

A felvétel a Kodály Filharmonikusok 2020. augusztus 6-i Szomszédos tájakon című koncertjén készült.

A koncertfilm IDE kattintva érhető el, március 30-án, 19:30 órától!

Káli Gábor

További híreink

Hadady László oboaművész születésnapját ünnepli a Kodály Filharmonikusok április 22-ei online koncertje, amelyen egy ősbemutató is elhangzik majd.

Április 11-én, 19 órától Debrecen város napja alkalmából ünnepi hangversenyt ad a Kodály Filharmonikusok Kollár Imre vezényletével.

Április 5-én, húsvéthétfőn 19:30-tól Schubert három rövid kórusművét adjuk közre Facebook-oldalunkon a Kodály Kórus Debrecen előadásában.

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.