System message

Trombitaverseny és romantika

Trombitaverseny és romantika

A Kodály Filharmonikus koncertjével vette kezdetét a Filharmónia Magyarország idei szezonja. A Kodály Zoltán Általános Iskolában rendezett komolyzenei eseményen olyan népszerű művek csendültek fel, mint Csajkovszkij 1812-es nyitánya, vagy a Ravel által hangszerelt Egy kiállítás képei.

Fanfárok vezetik fel az egyik legnépszerűbb zenemű főtételét, melyben Csajkovszkij az 1812-es napóleoni orosz hadjárat kudarcának állít emléket. A műben a Marseillaise dallama magát az ütközetet és ezáltal a betolakodókat szimbolizálja. A napóleoni sereg indulójával Csajkovszkij orosz népdalokat állít szembe. A kidolgozási szakaszban ezek a témák ütköznek meg egymással, míg végül megszületik az orosz győzelem.

 
KÖZÉPSZERŰ, MÉGIS VILÁGHÍRŰ

A világhírű zeneszerző 1880-ban kezdett hozzá a mű megírásához, amikor is Moszkvában templomot emeltek az 1812-es orosz győzelem emlékére. Bár maga a szerző nem volt túl jó véleménnyel az ünnepi nyitányról, középszerűnek, kizárólag lokálpatriotikus jelentőségűnek gondolta, amely csak oroszországi koncertekre lehet alkalmas. Szerencsére az utókor másképp vélekedik a műről, hiszen az 1812-es nyitány világszerte a koncertprogramok sikerdarabja. Nem véletlenül került be a Filharmónia Magyarország idei programkínálatába sem.

– Ez egy orosz műsor, úgy válogattuk össze, hogy e köré a téma köré épül. Az eleje és a vége két nagyon híres mű, az egyik Csajkovszkij 1812-es nyitánya, amely egy nagyszabású, nagyon sok zenészt foglalkoztató, nagyon látványos és hatásos mű. Az orosz birodalom történetének különböző szakaszaiban egyaránt szokta használni katonai felvonulásai mentén, de szokták katonazenekarral is játszani. Csajkovszkij belekomponált ágyúkat is, egyszóval nagyon érdekes története és hangszerelése van. Mi most egy koncerttermi verziót fogunk játszani – emelte ki a legfontosabbakat a mű kapcsán Somogyi-Tóth Dániel karmester.
A Kodály Zoltán Általános Iskolában rendezett koncerten Arutjunjan, egy ma is élő örmény zeneszerző trombitaversenyét hallgathatták meg a műfaj kedvelői Horváth Bence prezentálásában. A trombitaszólót követően a megkezdett orosz vonalat mintegy folytatva csendült fel a romantikus zongorairodalom egyik legragyogóbb karakterábrázoló zenei remeke Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve, a francia zeneszerző, Ravel szimfonikus zenekari hangszerelésében.

FOLYTATÁS KÖVETKEZIK...

A Filharmónia Magyarország következő koncertjén, november 22-én az ifjú karmestercsillag, Dubóczky Gergely vezényletével a Budapesti Fesztiválzenekar lép színpadra.

Piszár Tünde

Forrás: www.nyiregyhaza.hu 

További híreink

Szeretettel várjuk Önöket április 19-én, 19:00 órától a Kölcsey Központba, az Együtt Ádin Kezét Fogva Alapítvány felhívásaként szervezett jótékonysági koncertre.

Budapest Music Center 4000 négyzetméteres zenei központja ad otthont a Kodály Kórus legújabb kortárs koncertsorozatának.

Megjelent legújabb műsorfüzetünk: Kodály Tavasz 2024!

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.