System message

Mária himnuszok régen és ma

Mária himnuszok régen és ma

A Kodály Kórus Debrecen kamaraformációja 2020. június 29-én, hétfőn, 19.00-tól a Hajdúdorogi Főegyházmegye Metropóliai Hivatalának Aulájában Mária himnuszok régen és ma címmel zenés áhítatot tart.  

Szűz Mária tisztelete már a kezdetek óta meghatározó a nyugati és keleti kereszténységben egyaránt.  A gondoskodó, közbenjáró Istenanya felé fordulás szinte gyermeki rajongása sugárzik ki a különböző Mária énekek, imádságok, himnuszok nagyrészt költött szövegéből. A magyarság különösen nagy becsben tartotta Nagy Boldogasszonyt, akiben megmentőjét, megtartóját tiszteli ma is. A Mária himnuszok megzenésítései gregorián antifonákban, számtalan népénekben és megannyi műzenei kórusfeldolgozásban is megcsodálhatóak.

Ezekből állított össze egy csokorra valót a Kodály Kórus Debrecen a járványveszélytől megszabaduló, újraéledő közösségi és lelki élet tiszteletére. A válogatásban a reneszánsz és a mai kor alkotásait állítottuk párba. Az Üdvözlégy Úrnőnk, Üdvözlégy Mária, Üdvözlégy tengernek csillaga, Mennyországnak királynéja kezdetű, jól ismert versek áhitatát, egy olasz, mexikói és spanyol reneszánsz mester remekművén és egy kortárs baszk, amerikai és magyar szerző alkotásán keresztül élhetjük át. A műsort a magyar Boldogasszony himnusz egy szép, kánon formában megkomponált változatával zárjuk. 

Műsor:

Carlo Gesualdo: Ave dulcissimae Maria 

Javier Busto: Ave Maria                                             

Hernando Franco: Salve Regina 

John Tavener: Mother of God here I stand          

Vajda János: Ave Maris Stella 

L. de Victoria: Ave Regina Caelorum á5/in C/ 

Bárdos Lajos: Boldogasszony         

Közreműködik: a Kodály Kórus Debrecen kamaraformációja

Vezényel: Deményi Sarolta

További híreink

2020. december 1-jén először ad élőben közvetített szólóestet Bogányi Gergely Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. Műsoron Liszt, Chopin és Debussy művek. A debreceni Kölcsey Központból sugárzott hangversenyt online jegy vásárlásával tekinthető meg. Bérleteseinknek ingyenes hozzáférést biztosítunk. 

November 11-től lépnek életbe az újabb korlátozások, melyek következtében elmaradnak rendezvényeink.

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.