System message

Beethoven C-dúr zongoraversenye következik koncertfilm-sorozatunkban

Beethoven C-dúr zongoraversenye következik koncertfilm-sorozatunkban

A Papagenóval közös koncertfilm-sorozatunkban ezúttal Beethoven C-dúr zongoraversenyét vetítjük május 5-én 19:30-tól. A szólót az est karmestere, Somogyi-Tóth Dániel játssza.

Beethoven 1796-97-ben komponált, hivatalosan ugyan első, valójában azonban – a kiadatlan Esz-dúr versenyművet és a korábban komponált B-dúrt is számolva – harmadik, C-dúr zongoraversenye a műfajban hivatalosan először próbálkozó, alapvetően még a kortársak – tulajdonképp Mozart – hatása alatt álló fiatal szerző zsenijét példázza.

Ugyan valamennyi későbbi, jellegzetes beethoveni jegy, fordulat már kihallható e mű első két tételéből, ugyanakkor a záró, virtuóz, felettébb technikás rondo még alaposan merít a Viotti-hegedűversenyek, s ezen keresztül a Mozart-zongoraversenyek szerkezeti megoldásaiból, valamint a Haydn és Mozart által is gazdagon alkalmazott népzenei hagyományokból. Belső rövid kadenciák, izgalmas részletek, könnyű kézzel jó helyre beillesztett tréfák: a fiatal Beethoven kezdeti, de már itt teljes értékű játéka ez.

A Kodály Filharmonikusok Debrecen koncertfelvétele 2018. április 17-én készült, a Kölcsey Központ Nagytermében. Szólót játszik, és egyben az est karmestere: Somogyi-Tóth Dániel.

A koncertfilm IDE kattintva érhető el, május 5-én, 19:30 órától!

További híreink

A Kodály Filharmónia és a Papageno együttműködésében május 12-én 19:30-kor Oláh Kálmán Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című darabja lesz látható. 

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.