System message

Exkluzív kiadványon hallható a Kodály Kórus Debrecen

Exkluzív kiadványon hallható a Kodály Kórus Debrecen

Orbán György zeneszerző kivételes műveit éneklik.

A napokban jelent meg a Kodály Kórus Debrecen Hegyek, fák, füvek című CD-je az Auris Kiadó gondozásában, melyen Orbán György négy nagyszabású kóruskönyvének mind a 25  darabja hallható Szabó Sipos Máté vezető karnagy vezényletével. A kiadvány  egy exkluzív booklet-et is tartalmaz, melyben helyet kaptak Orbán György szerzői jegyzetei valamint a dalokban szereplő versek szövegei magyar és angol nyelven is. 

A Kodály Kórus Debrecen repertoárjában – mely felöleli az a cappella és oratorikus irodalom legjavát – különösen fontos helyet kap a kortárs zene. A mai magyar zeneirodalom egyik legmeghatározóbb és legtermékenyebb komponistája, Orbán György 2017-ben töltötte be 70. életévét. A jubileum alkalmából az énekkar több koncerttel is tisztelgett a szerző előtt, akinek gazdag életművében hangsúlyos szerep jut a kórusműveknek. Ezek közül is kiemelkednek a 80-as években született kóruskönyvei: a Kóruskönyv S. A. emlékére I-II. kötet, a Második Kóruskönyv I. és a Medáliák könyve sorozat. Ezeknek a korai alkotásoknak komplexitása, elmélyültsége, drámaisága, érzékeny szövegválasztása és emellett zenei összetettsége egészen kivételes: a bátor eszközökkel és énektechnikai kihívásokkal gazdag zenei szövet tökéletes egységben szólal meg a felhasznált irodalmi szövegekkel, köztük József Attila, Szilágyi Domokos, Nagy László, Weöres Sándor költeményeivel és a hozzájuk társított latin szövegekkel. Az emberi lélek gazdagsága, a természet végtelensége, kétségbeesés, öröm, szomorúság, honvágy, magány, játékosság és báj mind megjelenik ezekben a megindító, páratlan alkotásokban, melyek méltó örökösei és továbbvivői a bartóki gondolatnak. 

A Kodály Kórus Debrecen és Szabó Sipos Máté most megjelent új lemeze már megvásárolható személyesen Budapesten a Rózsavölgyi Zeneműboltban, a zeneműbolt webshop-jában, IDE kattintva, megrendelhető közvetlenül az Auris Kiadótól ITT, illetve szintén elérhető online a lira.hu weboldalon, IDE kattintva.

 

További híreink

Megjelent 2019/20. évi téli programfüzetünk!

 

Magyarország Külügyminisztériuma felkérésére a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecen képviseli hazánkat, illetve a magyar kultúrát 2019. november 28-án a 20. szkopjei őszi komolyzenei fesztiválon.

Ízelítő Filharmóniából: idei Karácsonyi bérletünk egy kórus-, egy kamara- és egy nagyzenekari koncert belépőjét tartalmazza.

This webpage use cookies. Cookies stored on your computer.